dijous, 30 d’agost del 2012

Coneixes l'APEFAC?

Et donem la benvinguda al blog de l'APEFAC, l'Associació de Professionals d'Espais Familiars a Catalunya. L'APEFAC és una associació sense afany de lucre formada per professionals que treballem en serveis de suport a les famílies amb petita infància. L'APEFAC pretén millorar la qualitat de vida dels infants més petits, tot acollint i donant suport a les famílies en la cura i l’educació dels fills.

Diversos professionals dels Espais Familiars, conscients de la importància del nostre treball preventiu en l’acompanyament a les famílies amb els seus infants petits, vàrem començar a fer trobades amb l’objectiu de reflexionar sobre la nostra feina i alhora com difondre-la com un servei bàsic i no pas formant part de voluntats polítiques. És a partir d’aquí, i davant la fragilitat de natura diversa que tots els professionals hem sentit i compartit en un moment o altre de la nostra feina, que sorgeix la necessitat de crear una associació específica de professionals d’aquest àmbit.

En associar-nos, els professionals dels Espais Familiars ens pot beneficiar a molts nivells: en primer lloc, per anar creant una cultura d’infància, però també per compartir el nostre saber professional en l’atenció a les famílies amb infants petits; per difondre a la societat el treball que duem a terme; per formar-nos conjuntament; per promoure el treball en xarxa dels que treballem per a garantir la qualitat de vida dels infants més petits com a ciutadans de ple dret; i per molts altres aspectes més. Fins ara s’han fet diverses trobades a diferents Espais Familiars: Barcelona (Verdum, Raval, Bon Pastor, Zona Franca...) i altres indrets de l’entorn metropolità i rodalia: l’Hospitalet, Sant Adrià del Besòs, Badalona, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Esparreguera, Sant Sadurní, Viladecans, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sabadell, Sant Just Desvern...

La nostra manera de funcionar com associació és a partir de trobades trimestrals per reflexionar conjuntament sobre els aspectes educatius i socials que més ens preocupen. El punt recorrent ha estat l’aprofundiment de la filosofia dels Espais Familiars, però s’han anat tractant molts altres temes diversos que s’han anat treballant amb aportacions de més de 30 professionals dels mateixos Espais Familiars. La nostra associació està legalitzada des del desembre del 2010. S’hi pot inscriure qualsevol professional que treballi en els Espais Familiars i que vulgui participar de forma activa en les activitats associatives per a la seva millora professional.